Pražnice


Pražnica su drevno srednjovjekovno naselje u središnjem dijelu otoka smješteno na 400 m nadmorske visine. Stoljećima je ovdašnje stanovništvo opstalo na stočarskoj tradiciji zahvaljujući dobrim pašnjacima i brojnim lokvama koje ne presuše ni za najveće žege. I danas ovo malo ali pitoreskno kameno naselje u kojem obitava 350 stanovnika, uglavnom starije životne dobi, svoj iskorak ka seoskom turizmu temelji upravo na gurmanskim delicijama vlastite proizvodnje kao što su brački sir, kruh ispod peke i janjetina na ražnju. Prije samo stotinjak godina ovo je mjesto imalo čak 850 stanovnika ali je u nekoliko valova puk odselio uglavnom u Sjedinjene američke države i Čile.

Porijeklo imena Pražnica dolazi od glagola "pražiti" što znači paliti makiju, no zanimljivo je kako isti korijen riječi stoji u imenu glavnog češkog grada Praga.

Kuće su u Pražnicama uglavnom skromne, težačke ali se posljednjih godina mnoge obnavljaju u izvornom bračkom kamenu karakterističnom za ovo podneblje. Okolica mjesta obiluje prapovijesnim gomilama koje narod naziva "grčkima". Na zapadnoj strani mjesta slikovit je krajolik sazdan od suhozida oko Lokve gdje se prikuplja kišnica u dnu prostranog dolca zasađenog vinogradima. Zbog iznimnog sklada ovaj je lokalitet predložen za stjecanje statusa značajnog krajobraza.

Najstarija crkva u Pražnicama je ona sv. Ciprijana iz XIII. stoljeća na slikovitom mjesnom groblju Čimatoriju do kojeg se uspinje stasitim drvoredom čempresa. U crkvici se nalazi renesansni kameni reljef na čijem je dnu uklesana 1467. godina, a koji zauzima značajno mjesto u povijesti umjetnosti Dalmacije jer se smatra da je ovaj reljef proizašao iz radionice glasovitog Nikole Firentinca.

Župna crkva u Pražnicama sagrađena je 1400., a proširena 1776. godine. Ikonografski elementi kamenog reljefa koji dijelom prikazuje sv. Jerolima u špilji a u gornjem dijelu Bogorodicu s Djetetom upućuju na radove poznatog dalmatinskog majstora iz 15. stoljeća Andriju Alešija koji se snabdijevao bračkim kamenom i osobno dolazio na Brač.

Crkvica Svih Svetih nalazi se, kako mještani kažu, na Selu. Podigao ju je 1638.godine A. Mihovilović a na njoj su iako je građena u XVII.st. još nazočni elementi romaničko-gotičkog stila. Zvonik je zidan istim četvrtastim kamenjem kao i crkvica te se ovaj zvonik smatra najstarijim poznatim zvonikom građenim "na preslicu" u Dalmaciji.

Ljepota Pražnica je u njihovoj osami, u meditativnom ozračju koje nudi stvarni i danas prilično izgubljeni mir, a ipak je opremljena osnovnim infrastrukturnim sadržajima koji olakšavaju svakodnevni boravak: dućan, pošta, crkva...

Godine 2009. ovo je mjestašce na brdskom dijelu Brača dobilo tri nova predivna arhitektonska zdanja koja tvore svojevrsnu sliku etno-sela na kraju sela. Luksuzne ville s bazenima Anja, Luči i Demi građene su kao obiteljska gnijezda u koja je osim bračkog kamena ugrađena ljubav.

Along with the rolex replica and additionally power to uncover, for 1978, Versace for Milan, fruitfully scheduled the most important one has its own unsecured kind event, Versace trademark was created. All the avant-garde style about the country's potent qualities, the initial style for the chanel replica trend, combined with extremely creative trend by means of high, eventually in many countries in which are legitimate model.