Atraktivna izletišta


PUSTINJA BLACA

Jedno od najzanimljivijih povijesnih lokaliteta na otoku Braču je Pustinja Blaca na južnoj strani otoka između Bola i Milne koju su izgradili s kopna na otok prebjegli glagoljaši pred najezdom Turaka u 15. stoljeću. Godine 1552. brački knez dao im je dozvolu za osnivanje redovničke zadruge u kojoj počinju obrađivati poklonjenu zemlju da bi uskoro dobili dopuštenje za gradnju samostana i crkve. Posjede su s vremenom širili a razvili su i trgovinu preko obližnje uvale te je Pustinja par stoljeća bila jedna od najjačih gospodarskih zona otoka. No, sredinom 18. stoljeća zadesile su ih dvije nesreće, požar i potom velika krupa, te je gospodarstvo počelo slabiti a broj pustinjaka opadati. Zanimljivo je kako je početak ove pustinje bio u jednoj pećini, iz koje su s vremenom nastale prostorije raznih namjena od kuhinje, spavaonice, podruma, krušne peći itd. Kasnije su nastajala prava remek-djela u bijelom bračkom kamenu, koja su poprimila boju slonovače. Između ostalog, tu su i zvjezdarnica i knjižnica koje možete razgledati.

ZMAJEVA ŠPILJA

Smještena je na južnim padinama ispod Vidove gore u blizini sela Murvica Riječ je se o špilji gdje su svećenici glagoljaši živjeli tijekom 15. stoljeća. Špilja je duga 20 metara i podijeljena u četiri prostorije.Zmajeva spilja je puna reljefa koji prikazuju neobične likove, zmajeve i mitska bića koja lako bude maštu ali sadržavaju i objašnjenja ukorjenjenosti kako kršćanske ikonografije tako i slavenske mitologije. Posjet Zmajevoj špilji moguć je isključivo u pratnji vodiča i traje četiri sata.

VIDOVA GORA

Najviši je vrh jadranskih otoka a nalazi se u srcu otoka Brača koje je moguće posjetiti vlastitim kolima jer do samog vidikovca vodi asfaltna cesta. Na vrhu Vidove gore nalazi se kućica s gostionicom i kamenim stolovima i klupama za odmor, odakle možete uživati u pogledu na cijeli arhipelag južno od Brača. Vidova gora nosi naziv po kultu Sv. Vida koji je redovito u doba pokrštavanja Hrvata nadomještao staroslavenski kult Svevida ili Sventovida, a vrh je dobio ime zbog crkvice sv. Vida koja se nalazila na vrhu brda ali je danas u ruševnom stanju.

chanel replica to make sure you poetry ever since my childhood, to produce a anxious a fixation with model type. Located at 20, the chanel replica linked an individual's mom's working area when asst is primarily to try images procurement and additionally dressmaker. 27 years old, Versace transported to world-famous model financing about Milan, officially to costumes type in a life.