Bračka mjesta


Brač ima oko 13.000 stanovnika koji naseljava više od 20 mjesta kako u obalnom tako i u brdskom dijelu otoka. Svako mjesto na Braču krije neku svoju priču i ljepotu a turistički najatraktivnija su:

BOL

Najstarije obalno bračko naselje smješteno u osami južne strane otoka okrenute ka susjednom otoku Hvaru. Turistička je meka koja zadovoljava ukus najzahtjevnijih turista zahvaljujući raritetnosti obale, prirodnoj unikatnosti kojom dominira jedinstvena plaža Zlatni rat, te povijesnim lokacijama kao što su Dominikanski samostan s muzejom i urbana jezgra Bola koju krase barokni ljetnikovac, Loža s crkvicom, renesansno-barokna palača u kojoj je smještena galerija umjetnina, župna crkva, pjaceta, Kaštil kao i sklopovi kuća prepoznatljive pučke arhitekture.

SUPETAR

Administrativno, kulturno, gospodarsko i turističko središte, najveće naselje Brača s 4.000 stanovnika smješteno na sjevernoj obali otoka i povezano izvrsnom trajektnom linijom sa Splitom osam puta dnevno. Ovo je pravi otočki gradić koji nudi svojim posjetiteljima odličan smještaj, pravu atmosferu, prekrasne čiste plaže i brojne sadržaje pod jedinstvenim imenom "Supetarsko lito". U njega su ukomponirani kulturni, sportski i turistički događaji koji započinju u lipnju i traju do rujna. Sadrže kazališne predstave, folklorne večeri, predavanja i promocije knjiga, klapske večeri, Supetar Film Festival, ljetni karneval, izložbe slika, koncerte izvorne ali i suvremene urbane glazbe.

MILNA

Turističko mjesto i najsigurnija luka smještena na zapadnoj obali otoka Brača te je u njoj smještena ACI marina kapaciteta 200 vezova. Milnu je utemeljila jedna plemićka obitelj u 16. stoljeću izgradivši utvrdu i crkvicu. I danas ovo tradicijski ribarsko mjesto odiše skladnom arhitekturom i osobitim šarmom, a predivne pješčane i šljunčane plaže osobito su zanimljive obiteljima s djecom. Milna nudi brojne sportske sadržaje kao što su tereni za mali nogomet, košarku, odbojku, boćanje i stolni tenis.

SPLITSKA

Pitoreskno mjesto u prekrasnoj uvali 8 km udaljenoj od Supetra. Današnje naselje nastalo je u 16. stoljeću nakon što su prvotno naselje uništili gusari u 13. stoljeću. Ona je u povijesti odigrala posebnu ulogu kao glavna luka iz koje se brački kamen "izvozio" na kopno te je već u 3. stoljeću od njega građena Dioklecijanova palača u Splitu. O tome svjedoče i sačuvani ostaci rimskih kamenoloma u blizini mjesta u kojima se mogu vidjeti sačuvani spomenici iz rimskog doba. Glavna pučka fešta u Splitskoj svakog je ljeta na blagdan Velike gospe (15. kolovoza), a za svoje posjetitelje stanovnici ovog mjesta sredinom srpnja organiziraju i Dane Varoša, tradicionalnu ribarsku feštu uz srdele, vino i dalmatinsku pjesmu.

ŠKRIP

Najstarije autentično naselje Brača koje se nalazi u središnjem dijelu otoka predočava svojom arhitekturom i načinom života stoljetnu priču koja zrači iz svakog kamena. Koga put navede u Škrip 18. kolovoza zabavit će se na pučkoj fjeri posvećenoj Sv. Jeleni Križarici koja je prema legendi rođena upravo u ovom naselju te joj je posvećena i crkva iz 18. stoljeća. No, posebnu važnost za ovo mjesto ima Muzej otoka Brača smješten u kuli Radojković iz 16. stoljeća koji je s 12.000 posjetitelja godišnje jedan od najposnjećenijih muzeja u Hrvatskoj.

POSTIRA

Ribarsko i turističko naselje smješteno na sjevernoj obali otoka kojeg treba posjetiti svatko tko traga za pravim ribarskim ugođajem. Zahvaljujući povoljnom položaju u čijem zaleđu su plodna polja Postire su poznate po njegovanju izvrsne gastronomske ponude koja se temelji na domaćoj hrani i kvalitetnom vinu. U neposrednoj blizini Postira nalazi se niz raznovrsnih plaža, kako pješčanih i šljunčanih tako i stjenovitih okruženih borovom šumom koje nude uživanje u samoći.

chanel replica chanel replica chanel replica